Проект “Happy cooking- 2009” – це мій спосіб стати гарною господинькою На цій сторінці розміщені фотографії деяких страв, які я приготувала в рамках свого “марафону”, а також посилання на рецепти, якщо комусь також буде цікаво спробувати.
…
18. Котлета по-київськи
Подивилася передачу “Званий ужин”, де тьотінька шеф-повар українського ресторану робила котлети по-київськи, і зрозуміла, що рецепт – простецький, як двері. В мене, правда, виявилось тільки філе індика замість курки. Я розрізала його на полоски, відбила через плівку (щоб м’ясо не рвалось) до тоненького, посолила, поперчила, потім загорнула всередину по шматочку масла (тьотя рекомендувала десь 50г масла давати в 1 котлетку), обкатала в яйці, сухарях, яйці і знов в сухарях. Смажила в великій кількості олії (типу фритюру), а потім допікала до готовності в духовці.
17. Риба запечена з цибулею
Геніальний і простий рецепт, який я прочитала в книжці “Страви української кухні”, подарований на підтримку місяця кулінарії моїм татиком.
Все просто – нарізаєте цибульку колечками, смажите. Берете цілу рибку, розрізаєте навпіл (не пригадую яку рибу рекомендували в книжці, в мене був свіжий короп), натираєте зі всіх сторін сіллю та приправами, викладаєте на змазану олією бритванку. Робите поперечні розрізи на рибці і напихаєте туди цибульку. Печете в духовці до готовності. Хто полюбляє цибульку – то можна зробити її багато, і обкласти все дно бритванки цибулею, а вже на неї рибу класти.
16. Зупка грибова
Раніше мені здавалося, що грибова юшка – то вищий пілотаж (як зрештою будь-яка перша страва), але спробувала – і зрозуміла, що насправді все легко.
Я використовувала печериці – спочатку поварила їх, потім додала дрібно нарізані овочі (попередньо трошки посмажені), приправи – і все! Можливо, не найсмачніша зупка, яку я куштувала, але з хлібом з маслом пішла на ура!
15. Раки!
Побачивши в “Сільпо” живих раків – не змогла втриматись, щоб не купити хоча б декілька! Подивіться на цих симпатюльок:
Вийшли не дуже червоними, але на смак суперські! Кинула в окрім з купою спецій, перцю, солі, поварила 10 хв, а потім ще 10 хвилин в тому бульйоні настоювались. До речі, рецецти в інтернеті абсолютно суперечливі! Хтось радить кидати в холодну воду і доводити до кипіння, хтось – в окріп (я вибрала гуманніший варіант). Одне в чому всі однозначні – що раки мусять бути живими, сонні і нерухомі раки – не годяться!! Ну і не жалійте приправ, щоб зробити мняско рака пікантним і смачним!
14. Смайлики
Так, вони не претендують на звання супер-модної страви, зате підвищують настрій плюс можливо безліч варіацій, все залежить від фантазії!
13. Рулька
За рецептом Алекса, вийшло і справді смачно, тільки я часнику не давала, щоб не перебивати смак пива
А ще виявила, що в мене немає достатньо великої каструльки, то довелось розрубати ногу на дві частини.
Одна із них:
12. “Духи”
Або по-науковому тістечка-еклери, зроблені за простим рецептом від хресної мами:
пачка маргарину, 2 стакани води, 2 стакани муки, 6-7 яєць. Кипятиш воду, топиш в ній маргарин і додаєш туди муку. Потім охолоджуєш те все і додаєш по одному яйцю. Викладаєш ложкою кулка на бритванку (потім вони в духовці виростуть і наберуть свою дивну, попкорноподібну форму), печеш при 250 градусах. Важливо не відкривати, поки вони остаточно не підсушаться, щоб не впали.
Начиняєш заварним кремом з пачки, або будь-чим іншим, що вам смакує.
11. Справжні Українські Персики!!
Це один з “похідних рецептів”, які полюбляють готувати в компанії моїх батьків (переважно львівьські фізики-теоретики, ось чому рецепт такий вишуканий ), і хоча смакує найкраще, коли приготований на вогні, можна спробувати і вдома.
Робите розріз в сирій почищеній картоплині (але не докінця, десь 2/3), і кінчиком ножа обережно вирізаєте заглибинки всередині карторлини, в обох половинках – виходить ніби місце для кісточки, як в персику. Туди напихаєте наперед приготований “фарш” – порізане маленькими кубиками сальце, перемішане з сіллю і часником. Замотуєте готовий “персик” в фольгу – і на вогонь, ну чи в духовку до готовності. Не забувайте перевертати час від часу картоплини, щоб вони припеклися зі всіх сторін. Готовність можна перевіряти зубочисткою (в мене майже 2 години пеклися в духовці). Смачного!
10. Деруни “грубого помолу”
За порадою Dyak-a cпробувала потерти картопельку на “деруни” грубше, ніж зазвичай. Хоча терки для корейської моркви в мене нема, я спробувала різні “калібри” на звичайній терці. Мушу сказати, найгрубше натерта картопелька (так як буряки на борщ часом труть) мені сподобалась найбільше – щось середнє між дерунами і смаженою картоплею вийшло
На жаль, фотку не зробила.
9. Фруктова гірка
На цей раз більше схожа на справжній торт. В честь мого дня народження!
Рецепт можна глянути тут, єдина поправка – я вирішила не купувати дорогезних 33%-их вершків, але і без них вийшло смачно.
8. Печінковий торт
Мій чоловік – не великий любитель солодкого, тому один з небагатьох тортиків, яким його можна приємно здивувати – печінковий торт
Зробила за рецептом хресної мами: пів кг печінки, сіль, перець, трошки муки, пару ложок молока, 2-3 яйця.
Перемазані майонезом з часничком.
..чоловік хеппі!
7. Картопляні ніщячки
Давно мріяла замутити такі прикольні кульки з картопельки, як в деяких ресторанчиках подають…
Але вже вкотре мені це не вдалось :(.. суміш в мене виходить чомусь занадто рідкою.. а муки так багато – не хочеться додавати… Тому замість кульок вийшли ось такі ніщячки :), з соусом “пішли” зовсім нормально.
6. Плетена відбивна
Спробувала зробити щось подібне, як тут – відбивну сплетену з полосочок. Впринципі вийшло непогано, тільки зубочистки витягнути мені не вдалось.. Треба буде колись спробувати ще міксований варіант – з телячого і курячого мняска.
5. Млинці з шоколадом і мандаринками
Так, налисники не можна назвати екстра-новою стравою в моєму “арсеналі”, але в них є великий потенціал – можливіть експериментувати з начинкою! Цього разу я вперше зробила млинці з шоколадом (квадратики шоколаду просто розтопила в залізній кружечці, ще додавши трошки масла) і шматочками мандаринки (замість звичних бананів). Вийшло оригінальне поєднання солодкого і кислого. Чоловіку не дуже сподобалось, а от я – просто в захваті!
Навіть виникла ідея зробити колись свято млинців – запросити друзів і частувати всіх млинцями з найрізноманітнішими начинками на будь-який смак!
4. Борщ мамин
Ура, нарешті я на практиці підтвердила звання справжньої української дружини і зварила борщ! Причому прем’єрний борщ за маминим рецептом вийшов дуже смачним! Новачкам, як кажуть, щастить!
п.с. Як новачок, зробила декілька відкриттів: наприклад, що картопля в борщі, виявляється, стає червоною не відразу, а лише коли борщик трошки постоїть. Та й взагалі борщ бажано не подавати відразу після приготування, треба щоб він настоявся до правильної кондиції.
3. Фарширована картопелька
Ще один рецепт як зі звичних продуктів отримати щось незвичне.
Фаршируєш сиру картоплю начинкою і кладеш на вогонь в скороварці до готовності. Начинка довільна – від фаршу, тушкованих грибів чи овочів, все що смакує з картоплею. В мене половина картоплинок була з грибами, а половина з м’ясом та болгарським перцем – перчик, до речі, додав соку і особливого смаку.
п.с. Якщо вирізати дірочки в картоплі спеціальним “свердликом”, то побічний продукт – картопляні спіральки можна засмажити в великій кількості олії – така собі оригінальна “фрішка” вийде
2. Яєшня в хлібі
Простий рецепт за порадою друга. Здавалося б – ну, яєшня.. Та все ж особлива!
1. Кекс з мандаринками та шоколадом
Пригадую як ми гостювали в подруги Маші в Стрию, і нас пригощали кексом, який спекла її мами… Я ще тоді подумала “оце круууто.. ” і вирішила що я обов’язково маю навчитись пекти кекси сама!
Ось спробувала рецепт з інтернету, вийшло непогано – мої співробітники зацінили! Єдина бага цього разу – не вдалося акуратно витягнути його з форми, тому він такий покоцаний зверху. Але на смак це ніяк не вплинуло!
Privit!
I just realized I still owe you a recipe! And because the month is almost at it’s end I selected an easy one for you. It’s a quite old recipe but it’s still very popular. As with all old recipes, there are a millions varieties out there, so I’ll just give you the basic one and let you find own way
It’s called: “Hutspot” and here are the ingredients:
1 Kg potatoes
1/2 Kg Onions
1/2 Kg Carrots
1/3 liter Stock
75 grams of Butter
salt & peper
Preparation:
Peel the Onions, carrots and potatoes and slice them in pieces. Boil the sliced vegetables in a small amount of salted water until they’re well-done. (Should be about around 20-25 minutes), verify by checking the potatoes.
Mash the vegetables together with the butter and you’re done!
Serve with backed bacon bits or with the more traditional smoked sausage or beef stew.
Enjoy!
Йду перекушу
Хіба ж можна так знущатися?? З”їла би все і в такій же послідовності, а потім би ще попросила…Особливо надихнув дивовижно простий рецепт котлети по-київськи. Я думала, її легко тільки їсти…Спробую на днях.
Смачного